Når lungerne driller

 

Det er ikke alle der er helt bevidste om hvad et peakflowmeter er. Det er endda almindeligvis også blot mennesker med lungeproblemer og åndedrætsbesvær, som kommer til, at skabe bekendtskab med et peakflowmeter.

Et peakflowmeter er et instrument som bruges til, at måle en persons lungefunktion. Funktionen i lungerne kan fortælle noget om hvor meget oxygen et menneske har behov for, at gemme i pulmos. Man vil gerne ligge inde med en så god lungefunktion, som overhovedet muligt. Forudsat du lider af en lungesygdom vil det ofte komme til udtryk, ved en slem lungefunktion.

I forbindelse med sit peakflowmeter anvender du et skema, med den almindelige lungefunktion for folk alt afhængig alder og højde. Hvis ens peakflowmeter viser, at ens lungefunktion afviger tydeligt fra disse tal, indikerer det, at der er noget galt med ens lungefunktion. Ved patienter med astma vil du f.eks. jævnligt se, at lungefunktionen er udtalt lavere, end hvad den burde være.

Astma er en betændelsestilstand i lungerne, som oftest allerede ses ved unge drenge under 10 år, hvorimod piger godt kan have en tendens til, at få astma senere i livet. Det er en vedvarende sygdom, som du ikke kan kurere det er dog ikke unormalt, at den forsvinder med dig selv. Det er meget vigtigt, at medicinere på en måde, at mennesket med astma kan leve et rimelig normalt liv. For at være sikker på den korrekte behandling kan du også benytte et peakflowmeter. Dette gøres ved, at du ved hjælp af ens peakflowmeter kan se hvorledes astmamedicinen fungerer. Forudsat personens lungefunktion bliver forbedret vil det sige, at medicinen fungerer.

Det er virkelig snildt, at benytte et peakflowmeter. Alt du skal gøre er, at puste i et rør der er fastmonteret på ens peakflowmeter. Derefter vil du meget hurtigt få fremvist et slutresultat på displayet. Det kan alligevel godt være en fin ide, at ventilere 3 gange i rap for, at være sikker på at du får det helt rette svar.

Når ens peakflowmeter giver et slutresultat som ligger markant væk fra hvad den normale værdi er, bør du søge læge. Lægen kan bedre fastlægge resultatet og vil muligvis også anmode om, at der udføres yderligere tests, for at danne sig et bedre grundlag af vurdere på.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>